Nijbroekse bruggen en duikers op oude foto’s

Gemetselde duikers en bruggetjes zijn een karakteristiek onderdeel van het Nijbroekse polderlandschap. Ze waren zowel nuttig als fraai, zoals op oude foto’s te zien is. Heb je ook een oude foto waar Nijbroekse bruggen of duikers op te zien zijn? We ontvangen ze graag!

Nuttig én fraai

Polder Nijbroek is een handgemaakt landschap. De moerasachtige gronden zijn ontgonnen tot vruchtbare weilanden en akkers. Voor Nijbroekers was dit landschap door de eeuwen heen functioneel, maar óók om van te genieten. Nijbroekers hebben in het verleden monumentale boerderijen gebouwd, statige bomenlanen geplant en formele tuinen bij hun erven aangelegd. Ook gemetselde duikers en bruggen werden samen met de nuttige elementen van het boerenbedrijf aaneengesmeed tot een lust voor het oog en een prettige wandeling.

Breestuk 2, 1960 (Historische Vereniging Voorst)
Monnikenweg, 1934 (privé-archief)
Wetering Nijbroek, 1920-1923 (Gelders Archief)
Middendijk 77, 1952 (Historisch vereniging Voorst)

De moeite waard om op te knappen

Een deel van de duikers en bruggetjes is in slechte staat. Nijbroekers vinden het de moeite waard deze op te knappen. We brengen verleden en heden van de bruggen en duikers daarom in kaart. Door oude beelden én de huidige staat goed te bekijken, komen we te weten hoe we de bruggen en gemetselde duikers het beste kunnen restaureren.

Heb je ook oude foto’s waar een Nijbroekse gemetselde duiker of brug opstaat? We ontvangen ze graag! Mail naar gemaalterwolde@vallei-veluwe.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

(circa vier nieuwsbrieven per jaar)

Bij inschrijven ga je akkoord met de verwerking van je gegevens volgens ons privacystatement.

Ga naar de inhoud