Transformatie van
gemaal Terwolde

Het gemaal aan de Bandijk, het Baron van der Feltz-gemaal, is een van de schakels tussen het watersysteem van polder Nijbroek en de IJssel. Het gemaal bestaat uit verschillende gebouwen. Er is het elektrisch gemaal, uit 1951, dat nog steeds in functie is.

Het is een goed bewaard gebleven voorbeeld van de Delftse school-bouwstijl. De pomp van het elektrisch gemaal is aan onderhoud toe en moet bovendien uitgebreid worden om voldoende capaciteit te houden in de toekomst. Hier is het waterschap mee aan de slag. Naast de revisie van de pompinstallatie wordt ook het gebouw gerestaureerd.

Naast het elektrisch gemaal staat een voormalig stoomgemaal. Dit stoomgemaal werd in 1918 in gebruik genomen en is een van de weinig resterende 20e-eeuwse gemalen uit de eindperiode van bemaling met stoomkracht. Het is bijzonder dat beide gebouwen bewaard zijn gebleven; het is een plek waar de recentere geschiedenis van ons waterbeheer zichtbaar is.

Ook het stoomgemaal wordt gerestaureerd. Het gebouw heeft geen functie meer in het watersysteem. We onderzochten op welke manier het voormalig stoomgemaal mét het erf rondom de gemaalgebouwen een plek met toegevoegde waarde voor de omgeving kan worden. Met de inbreng van omwonenden en andere Terwoldenaren werkte Bureau Buiten 2 scenario’s voor de toekomst van het stoomgemaal uit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

(circa vier nieuwsbrieven per jaar)

Bij inschrijven ga je akkoord met de verwerking van je gegevens volgens ons privacystatement.