Bosjes voor het
vasthouden van water​

Historische kaarten laten zien dat het Nijbroekse polderlandschap een meer gevarieerde invulling van het slagenlandschap had. Er was meer diversiteit in gewassen en ander groen, zoals boomgaarden en hakhoutbosjes. Nieuwe bosjes zijn vandaag de dag nuttig voor het bergen van water en het versterken van de biodiversiteit.

Hakhoutbosjes werden geplant op de van nature nattere gronden. Een structuur van greppels (‘rabatten’) tussen de bomen was nuttig voor de aanplant van verschillende boomsoorten die een nattere of drogere ondergrond nodig hadden. Het Boerdambos aan de Vaassenseweg is een van de weinige bewaard gebleven rabattenbossen in de IJsselvallei. 

In dit project is het Boerdambos langs de Vaassenseweg onderzocht. Er zijn nog oorspronkelijke boom- en struiksoorten te vinden, zoals de bijzondere tweestijlige meidoorn. 

Het onderzoek naar dit bosje biedt inspiratie voor nieuwe bosjes. Want rabattenbos kan ruimte bieden om water te bergen, verrijkt de biodiversiteit en versterkt het landschap. We verkennen de komende tijd welke mogelijkheden er in polder Nijbroek zijn om nieuwe bosjes aan te leggen. Heb je ideeën hiervoor? Neem contact met ons op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

(circa vier nieuwsbrieven per jaar)

Bij inschrijven ga je akkoord met de verwerking van je gegevens volgens ons privacystatement.