Voor de herbestemming van het voormalig stoomgemaal Mr. A.C. Baron van der Feltz aan de Bandijk in Terwolde gaan gemeente Voorst en Waterschap Vallei en Veluwe verder met het initiatief van IESSEL Cider. Het bedrijf uit Schalkhaar kwam met het best passende idee.
Gemeente en waterschap ontvingen vier haalbare, enthousiaste plannen. Deze plannen zijn in december door de initiatiefnemers gepresenteerd. De keuze is op IESSEL Cider gevallen. Dat betekent dat over een tijdje in het oude stoomgemaal ambachtelijk cider wordt gemaakt uit appels en peren van bomen die langs de IJssel staan. Cider is een verfrissende, licht alcoholische drank die gemaakt wordt van sap uit fruit.
Aansluiten
Het initiatief van IESSEL Cider sluit goed aan bij het landschap en de cultuurhistorie rondom het gemaal. Bovendien komt de gelaagdheid van het ontstaan van de polder en de aanwezigheid van de fruitbomen in deze regio mooi samen in dit initiatief. IESSEL Cider heeft in vijf jaar tijd groei laten zien, kent haar markt goed en weet wat de volgende stap in de bedrijfsvoering moet zijn. Dit biedt het waterschap voldoende zekerheid in het aangaan van een langdurige huurrelatie. Voor dit initiatief is relatief weinig aanpassing van het gebouw nodig.
Erfgoed Deal
De Erfgoed Deal ondersteunt aansprekende voorbeelden van plekken in Nederland die gaan veranderen en waar erfgoed een rol van betekenis speelt. Waterschap en gemeente gaan samen met IESSEL Cider onderzoeken op welke manier het verhaal van het water, het landschap en de cultuurhistorie op locatie verteld kan worden.